Fasciatherapie

Maak Een Afspraak Voor Een Lactaattest

lactaattest

De lactaattest wordt gebruikt om je anaërobe drempel te bepalen. De anaërobe drempel is het punt tijdens inspanning waarop het lichaam meer melkzuur produceert dan het kan bufferen en verwijderen. Het is een kritisch punt, omdat het aangeeft wanneer iemand de overgang maakt van aerobe (met zuurstof) naar anaërobe (zonder zuurstof) energieproductie. Deze test geeft een goed zicht op je huidige conditie.

Wat is een lactaattest

Wil je je trainingen naar een hoger niveau tillen en je trainingszones nauwkeurig bepalen? Overweeg dan zeker een inspanningstest of lactaattest.

Een lactaattest, ook wel fysieke prestatietest genoemd, is een manier om je conditie te meten. Tijdens de test worden je hartslag, ademhaling en andere lichaamsfuncties gedurende een bepaalde tijd gemeten terwijl je een specifieke oefening of activiteit uitvoert. Dit kan bijvoorbeeld een loopbandtest of een fietsergometrietest zijn. De uitkomst van de test kan gebruikt worden om een trainingsprogramma op te stellen of om de gezondheid te beoordelen. Het is belangrijk om deze test onder begeleiding van een gekwalificeerd professional te doen om risico’s te vermijden bij mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Wanneer heb je baat bij een lactaattest?

Een lactaattest wordt vaak gebruikt bij sportprestatie-evaluatie en -verbetering. Deze test kan helpen bij het bepalen van de juiste trainingsintensiteit voor een bepaald doel, of het verbeteren van de efficiëntie van de energieproductie in de spieren. Daarnaast kan het de progressie van een atleet volgen en eventuele problemen snel identificeren.

Tijdens een lactaattest wordt het lactaatniveau in het bloed gemeten op verschillende intensiteitsniveaus van lichaamsbeweging. Naarmate de intensiteit toeneemt, zal het lactaatniveau in het bloed ook stijgen. De anaërobe drempel wordt berekend op basis van deze metingen. Het is het punt waarop het lactaatniveau snel begint te stijgen, wat aangeeft dat het lichaam overschakelt naar anaërobe energieproductie.

Door te weten waar de anaërobe drempel ligt, kan je als atleet je trainingschema aanpassen om efficiënter te trainen en je uithoudingsvermogen en prestaties te verbeteren zonder te veel melkzuur op te bouwen.

Een lactaattest wordt uitgevoerd door een maximale inspanningstest uit te voeren, waarbij bloed wordt afgenomen voordat, tijdens en na de inspanning. De hoeveelheid lactaat in het bloed wordt gemeten met behulp van een bloedglucosemeter. De test kan worden afgenomen op de fiets of op een loopband. Voor een looptest wordt een geschikte locatie gezocht.

Meer informatie over de lactaattest of inspanningstest

De lactaattest kan worden afgenomen op de fiets of op een loopband. Op de fiets is het mogelijk in de praktijk. Voor een looptest wordt nog een gepaste locatie gezocht.

Voor een lactaat test betaal je € 165 

In deze prijs zit de inspanningstest met afname van de lactaat waarden. 

De inspanningstest duurt ongeveer 1,5u 

Om de test af te nemen draag je kledij die je anders ook zou dragen om te sporten. De test is een maximale inspanningstest dus zorg ervoor dat je 2 dagen voor de test geen zware trainingen doet.

Een lactaattest is een inspanningstest die wordt uitgevoerd om de lactaatdrempel van een persoon te meten. Hieronder vind je een overzicht van hoe zo’n test verloopt:

  1. Voorbereiding: Voorafgaand aan de test is het belangrijk om goed uitgerust en gehydrateerd te zijn. Ook moet je 2 dagen voor de test geen zware trainingen doen.

  2. Basismetingen: Voordat de test begint worden er basismetingen gedaan, zoals lengte, gewicht, bloeddruk en rusthartslag.

  3. Test: De test zelf bestaat uit een maximale inspanningstest, waarbij de persoon op een fiets of loopband zo hard mogelijk traint tot uitputting. Tijdens de test wordt de hartslag, ademhaling, bloeddruk en andere lichaamsfuncties gemeten.

  4. Lactaatmetingen: Tijdens de test worden er bloedmonsters afgenomen om de lactaatwaarden te meten. Dit gebeurt voordat de test begint, tijdens de test en na de test.

  5. Analyse en interpretatie: Na de test worden de resultaten geanalyseerd en geïnterpreteerd door een gekwalificeerd professional. De resultaten worden gebruikt om de trainingszones en -intensiteit te bepalen en om de efficiëntie van de energieproductie in de spieren te verbeteren.

  6. Advies: Op basis van de resultaten krijgt de persoon advies over hoe hij/zij de trainingsprogramma kan optimaliseren om de prestaties te verbeteren.

Wie neemt de test af?

Kinesitherapeut Mats Holvoet wilt mensen kennis bijbrengen tot ze zichzelf kunnen behandelen

Hij heeft zelf altijd gesport en blessures gehad. Van daaruit kreeg hij interesse om blessures te leren behandelen.

Mensen kennis bijbrengen tot ze zichzelf kunnen behandelen is zijn doel. Daarnaast gelooft hij in een aanpak waarbij de persoon centraal staat en waarbij de kinesist op een actieve manier de patiënt kennis bijbrengt en begeleid om uiteindelijk tot een punt te komen waarbij de patiënt pijnvrij is. Meer weten over Mats? Klik hier

Hoe anderen onze praktijk al ervaarden

Waar kan je onze praktijk vinden?

02.

Ons Adres

Groenendaallaan 103, Merksem

01.

Telefoonnummer

+03 666 71 41

03.