Prenatale kinesitherapie volgen of een postnatale kine nodig?

Prenatale kinesitherapie

Begeleiding tijdens je zwangerschap

Tijdens een zwangerschap ondergaat het lichaam van de zwangere vrouw veel veranderingen. Je zwangerschap beïnvloedt je houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid en ademhaling.Zwangerschapskinesitherapie (prenatale kinesitherapie) helpt u om deze beter op te vangen en u daarna ook optimaal voor te bereiden op de bevalling.

Tijdens prenatale kinesitherapie zetten we in op volgende doelstellingen:

 • Bewustmaking van lichaamsveranderingen en advies hoe hier mee om te gaan
 • Stimuleren sportieve activiteiten, aangepast aan de zwangerschap
 • Voorbereiding tot bevalling
 • Behandelen van klachten tijdens de zwangerschap (rugklachten, bekkenpijn, bekkenbodemklachten, …)
 • Specifieke oefeningen

PostNATALE KINESITHERAPIE

Begeleiding na je zwangerschap

Na de zwangerschap gaan we met postnatale kinesitherapie het herstel van je lichaam bevorderen door gerichte oefeningen en advies in het dagelijks leven te geven.

 • Behandeling van resterende of nieuwe klachten
 • Bekkenbodemreëducatie
 • Littekenbehandeling na keizersnede
 • Verstevigen van buik-, rug- en bekkengordelspieren
 • Preventie postnatale klachten
 • Opstarten sportieve activiteiten
 • Postnatale oefeningen gericht op het herstel van het lichaam na de bevalling

Perinatale kinesitherapie

 

Prenatale sessies of postnatale begeleiding is interessant voor elke vrouw. Een behandeling tijdens en na de zwangerschap is niet alleen van toepassing als je klachten hebt. Elke vrouw, met of zonder klachten, heeft baat bij enkele sessies kinesitherapie om haar veranderende lichaam beter te leren kennen en sneller te herstellen.

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ze ons te stellen.

Meer informatie over perinatale kinesitherapie

Prenatale Kinesitherapie:
Definitie: Verwijst naar fysiotherapeutische interventies die worden toegepast vóór de bevalling en tijdens de zwangerschap.
Doel: Om de gezondheid van de moeder te bevorderen, het comfort te verbeteren en fysieke ongemakken tijdens de zwangerschap te verminderen. Het kan gericht zijn op het behouden of verbeteren van de mobiliteit, het verlichten van rug- en bekkenpijn, en het voorbereiden van het lichaam op de bevalling.

Postnatale Kinesitherapie:
Definitie: Wordt toegepast na de bevalling, meestal gericht op het herstel van het lichaam van de moeder na de zwangerschap en bevalling.
Doel: Om eventuele fysieke veranderingen en ongemakken na de bevalling aan te pakken. Dit kan onder meer het versterken van de bekkenbodemspieren, het verminderen van rug- en bekkenpijn, en het herstellen van de algehele lichaamsfunctie omvatten.

 

Perinatale Kinesitherapie:
Definitie: Perinatale kinesitherapie is een bredere term die zowel prenatale als postnatale kinesitherapie omvat. Het verwijst naar fysiotherapie die wordt toegepast tijdens de periode rondom de bevalling, inclusief de zwangerschap en de postnatale fase.
Doel: Het doel van perinatale kinesitherapie is om de gezondheid van de moeder te optimaliseren, ongemakken te verminderen, en het lichaam voor te bereiden op de bevalling, gevolgd door het bevorderen van het herstel en de revalidatie na de bevalling.
In het algemeen hebben deze vormen van kinesitherapie tot doel de gezondheid en het welzijn van de moeder te ondersteunen, zowel tijdens als na de zwangerschap. De exacte interventies kunnen variëren afhankelijk van de individuele behoeften en omstandigheden van de zwangere vrouw.

Met een voorschrift van een arts krijgt u enkele sessies perinatale kinesitherapie volledig terugbetaald.

perinatale kinesitherapie volgen?

Emma studeerde in 2022 af als kinesitherapeut muskuloskeletale aandoeningen en in 2023 als manuele therapeut aan de universiteit van Antwerpen. In 2023 heeft ze nog een opleiding dry needling gevolgd en inleiding tot bekkenbodemtherapie.. Momenteel is Emma zich meer aan het verdiepen in de wereld van pre- en postnatale kinesitherapie.