Bike Fit Zadelpositie

Optimaliseer jouw positie op de fiets

Fietsen is een geweldige manier om fit te blijven en te genieten van het buitenleven. Maar als je fiets niet goed is afgesteld op jouw lichaam, kan dat leiden tot ongemak en pijnlijke blessures. Een bike fit is dan ook essentieel voor iedereen die serieus bezig is met fietsen. In deze tekst gaan we dieper in op de zadel positie bij een bike fit.

bike fit zadelpositie
Bike Fitting
bike fit zadelpositie
Zadel Positie Bike Fit
Zadel Positie Bike Fit

Zadel Positie Bike Fit: voorkom ongemak en pijn

Het zadel is een cruciaal contactpunt tussen jouw zitbotten en de fiets. Als je een goede zadelpositie hebt, kan je comfortabel en efficiënt rijden zonder pijn of ongemak. Bij een bike fit wordt dan ook veel aandacht besteed aan de zadelpositie.

Zadelhoogte: bepalend voor power output

Een goede zadelhoogte is het belangrijkste aspect voor jouw power output op de fiets. Hierbij is het van belang dat de kniehoek bij het neerwaarts bewegen van het pedaal tussen de 140° en 145° graden ligt. Professionele renners gaan zelfs voor een kniehoek van 150° tot 155°, omdat ze hierdoor nog meer kracht kunnen zetten op de pedalen. Een hoger zadel betekent meer kracht, maar vereist ook meer flexibiliteit en kracht van de hamstrings. Let hierbij op dat een te hoog zadel meer stress kan veroorzaken aan de achterkant van de knie, wat tot blessures kan leiden. Bij een te laag zadel komt er dan weer meer belasting op de knie, wat ook tot blessures kan leiden. Een goede bike fit zal dan ook altijd rekening houden met de juiste zadelhoogte voor jouw lichaam.

Zadel voor/achter:

zorg voor de juiste balans

Na de zadelhoogte is de ‘setback’, oftewel de voor-achterwaartse positie van het zadel, aan de beurt. Deze parameter zorgt vooral voor een goede balans van het lichaamszwaartepunt van de fietser. Als het zadel te ver naar achteren staat, kan je niet optimaal kracht zetten. Staat het zadel te ver naar voren, dan is er te veel druk op de knieschijf, wat leidt tot knieklachten. Een juiste voor-achterwaartse positie is dus van essentieel belang.

Zadelkanteling:

voor comfort tijdens het fietsen

De zadelkanteling speelt een belangrijke rol in het comfort tijdens het fietsen. Een goede kanteling zorgt voor een betere verdeling van het lichaamsgewicht en voorkomt klachten. Het zadel wordt normaal gesproken horizontaal op de fiets geplaatst, maar een paar graden naar beneden gekanteld kan leiden tot een betere kracht output en een meer aerodynamische houding. Indien je druk ervaart op de voorkant van je schaamstreek, kan je ervoor kiezen om de neus van het zadel wat naar beneden te kantelen.

Ontdekken hoe je jouw positie op de fiets kunt optimaliseren?

Maak een afspraak voor een bike fit

Bike Fitting