TMD – Temporomandibulaire Disfuncties

Ervaart u pijn in het aangezicht, beweegt uw onderkaak stroef, ondervindt u klikken in de kaakgewrichten of vertelde uw tandarts of arts u dat u lijdt aan kaakgewrichtsklachten of temporomandibulaire disfuncties (TMD)?

Ervaart u volgende klachten?

TMD - temporomandibulaire disfuncties

TMD is geen ziekte en evenmin een enkelvoudig probleem, maar een samengaan van een aantal condities aan het kaakgewricht en de omringende kauw- en aangezichtsspieren die vaak pijnlijk zijn.

Hoewel het onduidelijk is hoeveel patiënten ermee kampen, blijkt TMD  tweemaal meer vrouwen dan mannen te treffen.

Voor de meeste mensen is de pijn in de kaken evenwel geen signaal dat zich een ernstige aandoening ontwikkelt. Het ongemak ter hoogte van de kaakgewrichten is vaak occasioneel en tijdelijk.

Vaak volstaat een eenvoudige behandeling of verdwijnt de pijn vanzelf. Slechts een klein percentage van wie TMD heeft ontwikkelt uitgesproken klachten of symptomen op lange termijn.

Onderzoekers wereldwijd zoeken verder naar de oorzaken, de beste behandelingen en hoe we temporomandibulaire disfuncties (gestoorde functies) kunnen voorkomen.

Veelgestelde vragen bij TMD

Temporomandibulaire disfunctie (TMD) is het niet goed functioneren van het kauwstelsel. Bewegen met de kaak wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Macrotrauma met impact op hoofd en hals (o.a. whiplash)

Microtrauma: tandenknarsen, klemmen, wangbijten, tongpersen, lipbijten, wangbijten, dwangmatige kaakbewegingen, potloodbijten, nagelbijten, verkeerde houding van het hoofd, enzovoort

Fysieke of mentale stress, psycho-emotionele problemen

Oorpijn, hoofdpijn, pijn langs de neus, pijn achter een oog, tandpijn zonder een tandprobleem, duizeligheid, slikproblemen

  1. TMD met oorzaak in het gewricht:  Hierbij ligt de oorzaak van de klachten in het kaakgewricht zelf, waarbij vaak een kraakbeenschijf (discus) geblokkeerd raakt en de patiënt zijn mond niet meer goed open krijgt, het gewricht ontsteekt of dat de kaak luxeert waardoor de patiënt zijn mond niet meer dicht krijgt. Dit kan eenvoudig met een repositietechniek verholpen worden.
  2. TMD met oorzaak in de spieren:  Hierbij ligt de oorzaak van de klachten in de spieren van de kaak. Een veel voorkomende groep van patiënten met spierpijn zijn mensen die regelmatig de tanden op elkaar klemmen en knarsen (bruxisme). Vaak heeft deze patiëntengroep ook andere klachten, zoals nekklachten, hoofdpijn en/of duizeligheid.
  3. TMD met zowel een artrogene als myogene component: Combinatie van bovenstaande twee groepen.

Het doel van de therapie is het verhelpen van de pijn en het verstoord bewegingspatroon. De patiënt voorzien van een inzicht in TMD aan de hand van een duidelijke uitleg is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Voor een goede begeleiding kan een kinesitherapeutische behandeling verder bestaan uit: mobilisatietechnieken, massagetechnieken, stretchingstechnieken, myofasciale therapie (dry needling) en relaxatietherapie indien nodig.

  • Verminderde en pijnlijke mondopening
  • Uitstralende pijn in aangezicht, nek, schouders
  • Pijnlijk klikken of schrapen van de kaakgewrichten bij beweging
  • Soms wijziging in de manier waarom boven- en onderkaak in elkaar passen